Aardbeiencoulis maken

aardbeien voor de aardbeiencoulis
maak zelf aardbeiencoulis voor bij de panna cotta

Mooi woord dat aardbeiencoulis. Staat meteen heel chique als je dat op het menu zet. In feite is het niet meer dan saus van gepureerd fruit. Dat even door een zeef halen en klaar is je coulis.

Bij de Panna Cotta is een aardbeiencoulis heel erg lekker. Hier staan alle panna cotta recepten. Je kunt natuurlijk heel snel een aardbeiensaus kopen in de supermarkt maar leuker en lekkerder is het om het eens zelf te maken. Het fijne van een coulis met rood fruit is dat het goed smaakt maar ook dat het zo verschrikkelijk mooi is van kleur in combinatie met de panna cotta. Als je het bordje van de panna cotta opmaakt met wat strepen van de aardbeiencoulis dan ziet het er meteen uit alsof het zo uit een goed restaurant is weggelopen. Je kunt ook een laagje coulis over de panna cotta in een glaasje doen, wacht dan wel even tot de panna cotta stevig genoeg is.

Wel of niet de aardbeien koken voor de coulis?

Dat is de vraag die me bezig hield toen ik zelf op zoek was naar een lekker recept. Ik denk dat je het zo kan samenvatten: het kan wel maar het hoeft niet. Als je gewone suiker gebruikt zou ik de aardbeien wel verwarmen zodat de suiker kan smelten. Als je werkt met poedersuiker is het niet per se nodig.

Tip: als je zelf aardbeiencoulis gaat maken kan je het beste een paar mooie aardbeien apart houden, die kan je mooi gebruiken voor het garneren van je panna cotta (of een ander lekker nagerecht)

Aardbeiencoulis wel of niet door een zeef halen?

Daar zijn de geleerden het wel over eens: coulis moet door een zeef zodat je een mooie fijne saus krijgt. Ben ik het daar mee eens? Voor mij hoeft dat niet per se, je mag best zien en proeven dat de saus van echte verse aardbeien is gemaakt, dus compleet met de hele kleine pitjes maar eigenlijk hoor je de coulis dus wel door een zeef te halen.

Zoals je ziet: er zijn vele wegen die naar Rome (of aardbeiencoulis) leiden.

zeef
zeef

Om het een beetje makkelijk te maken heb ik meerdere opties op deze pagina staan en in alle gevallen krijg je een lekkere aardbeiensaus, alleen wel op verschillende manieren.

Snelle aardbeiencoulis

 • 250 gram aardbeien
 • 2 eetlepels poedersuiker
 • 4 theelepels citroensap

De aardbeien wassen daarna de kroontjes verwijderen. Doe dat niet voor het wassen want dan loopt er veel water in de aardbeien, dat is minder lekker.

Doe de aardbeien in een mengbeker samen met de poedersuiker en de citroensap

Met een staafmixer of een blender pureren en dan eventueel nog door een zeef halen

panna cotta
panna cotta met aardbeiencoulis

Aardbeiencoulis op een andere manier (warm)

 • 350 gram aardbeien
 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • Beetje water met citroensap (om het vloeibaar te maken)

Doe een scheutje water met wat citroensap (ongeveer 1 eetlepel) en de suiker in een pannetje en verwarm tot je een soort stroopje krijgt

De aardbeien wassen en de kroontjes er af halen

Aardbeien in grove stukken snijden en nog even mee verwarmen

Met een staafmixer pureer je de aardbeien tot een gladde saus. Nog even door de zeef halen en klaar ben je. Het is lekker om de coulis warm te serveren maar gewoon koel kan ook.

6 Comments

 1. Hallo!

  Ik heb net de coulis gemaakt volgens het recept met opwarmen van 150 gr. fijne kristalsuiker en hij is erg mooi geworden, maar mierzoet!
  Is dat hoe het hoort? Ik heb het idee dat dit misschien iets te veel van het goede is, aangezien de aardbeiensmaak er maar amper bovenuit komt.
  Kan het zijn, dat deze ratio (350 gr aardbeien en 150 gr suiker) niet helemaal klopt?

  Wel bedankt voor het plaatsen, ik twijfelde inderdaad ook tussen opwarmen of niet. 🙂
  En dan probeer ik het de volgende keer gewoon met 100 gr suiker minder 🙂

  • Hoi Femke,
   Wat je zegt is waar, het is behoorlijk zoete aardbeiencoulis maar de verhouding is wel zoals het hoort. Het is nu wel hoogzomer dus de aardbeien zijn nu wel lekker zoet van zichzelf, dat scheelt ook behoorlijk per seizoen. Gebruik de coulis om een paar mooie streepjes te maken over de panna cotta (of een ander lekker nagerecht) maar niet als ‘saus’ en dan een hele berg over de panna cotta gooien, dat is wel erg zoet.

   Laten we het zo zeggen: de zoete variant houden zoals bovenstaand recept. Voor iets minder zoete aardbeiencoulis de suggestie van Femke aanhouden met 50 gram suiker.

   Femke, super bedankt voor reactie, daar hebben alle lezers van deze site weer profijt van. Had je er ook panna cotta bij gemaakt?

 2. Is deze aardbeiencoulis opgestijfd of blijft het eerder een sausje? Ik ben op zoek naar aardbeiencoulis die opstijft als je die koelt.

  Groetjes

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.